Bädda för bilsemestern: allt du inte tänkt på

Nu är det sommar igen, med allt vad det innebär. Framförallt innebär det semester – och nu när Sverige är varmt och soligt kan det kännas överflödigt att åka utomlands. Istället vill man upptäcka en ny sida av sin hemmaplan. Och då är bilen det självklart färdmedel. Men det finns annat än motorstopp att oroa sig för ute på vägarna.

En bilsemester kan verka som en bra idé på pappret, men det kan bli fruktansvärt fel om man inte är förberedd. Och ingen fara är större än tristessen. Det är lika bra att vara på den säkra sidan. Och nu menar jag inte bara trafiksäkerheten – utan ditt mentala välbefinnande. Du har kanske köpt en ny bil inför bilsemestern. Kul för dig – hoppas jag – men det är inte vad den här texten handlar om. Den handlar istället om vad ni kan göra för att underhålla er, när ni är ute på vägarna.

Tips på saker att göra i bilen

  • Lekar. Det finns en hel lekkultur som omger bilresandet. Alla känner säkert till färgleken – då alla resenärer väljer en varsin färg och sedan räknar man de förbipasserande bilarna med färgen man valt (Psst: välj svart – det är den vanligaste färgen på personbilar i Sverige). Det går också att anordna ett litet musikquiz, man förbereder en spellista – sedan ska man gissa vilken låt som spelas och den som först gissar rätt får poäng.
  • Filmer. Det finns såklart en risk att man ledsnar på lekar. Någon försöker fuska, någon tappar tålamodet, och snart kommer tårarna. För att förhindra att situationen eskalerar ytterligare drar du, som tänkt på allt, fram din laptop. Föreslår en film som gör alla nöjda. Men vad ska man titta på för film under en bilsemester? Filmer om andra människor på bilsemester – såklart! Det är ett bra sätt att skratta åt sitt eget lidande, eller att eventuellt sätta det i perspektiv. Här är fyra förslag på klassiska filmer som kretsar kring roadtrips: Easy Rider (1969), Thelma & Louise (1991), Almost Famous (2000), National Lampoon’s Vacation (1983).

Med det här i bakhuvudet blir bilsemestern förhoppningsvis en dans på rosor. Om inte… Tja, ni kan ju flyga nästa gång?